At forstå gasser og hvorfor det er vigtigt

Lærerne så på mig med forundring. Jeg ville udfordre deres forståelse af gasser. Foran mig havde jeg en stok, der balancerede på en stoleryg. I hver ende af stokken var der fastgjort en tom ballon ved hjælp af en tøjklemme og en snor. Midt på stokken satte jeg en streg der, hvor stokken balancerede på stoleryggen. Så spurgte jeg:

“Hvad sker der, hvis jeg pumper luft ind i ballonen på min højre side og binder knude på den igen? Vil stokken balancere på samme måde? Eller vil den stige op på den side, hvor ballonen er fyldt med luft? En tredje mulighed er, at den daler ned på denne side.”

Usikkerheden var stor

Snart summede lokalet med forskellige meninger. Mange mente, at der slet ikke ville ske noget, for der var jo ikke nogen forskel på om der var luft i eller uden for ballonen. Andre mente, at ballonen ville trække stokken opad, for når ballonen blev fyldt med gas, blev den lettere og ville stige opad. Cirka en tredjedel af lærerne mente derimod, at ballonen ville trække stokken nedad. Der var jo sammenpressede luftmolekyler inden i ballonen, og derfor fik den højere tæthed end da der ikke var luft i den.

Naturen giver svaret

Men der var ingen grund til at diskutere videre. Vi kunne jo bare lave eksperimentet og lade naturen give os svaret. Jeg pumpede ballonen op, bandt knude på den igen og hængte den tilbage på højre side.

Så var der ingen tvivl. For stokken sank ned på den side, hvor ballonen med luft hang. Fordi luft vejer noget. Her er der gasmolekyler, der suser rundt i alle retninger, og de har massefylde. De har en vægt, og inde i ballonen har de større tæthed end udenfor.

Mange mennesker er usikre på gasser

Senere har jeg gentaget eksperimentet med alt fra børn i folkeskolen til voksne ledere i erhvervslivet, og hver gang har reaktionen været den samme. Folk flest er meget usikre på, hvad der sker, når vi fylder en ballon med luft.

Og det er ikke så underligt, for disse luftmolekyler er jo helt usynlige. Vi tænker knapt på dem, selv om de omgiver os hele dagen. Sådan var det også for de første kemikere. De startede først med at udforske væsker og faste stoffer, som de kunne se. At erkende, at der også fandtes usynlige gasser som oxygen, tog det meget længere tid at opdage.

Det er nødvendigt, at vi forstår, hvad gasser er

I vores tid er der meget fokus på klimagasser og især gassen kuldioxid. Så skal vi forhindre global opvarmning, skal vi reducere udslippet af disse gasser. For de påvirker hvor meget varme, der bliver tilbageholdt i atmosfæren. Noget varme skal vi have for ikke at fryse ihjel, men for meget varme vil have dramatiske konsekvenser.

Viden om gasser gør det nemmere at forstå, hvordan de opfører sig, og hvor de kommer fra. Hver gang vi fx kører 10 kilometer i en benzin- eller dieselbil, er der et udslip fra bilen på mere end et kilo kuldioxid, når motoren nedbryder drivstoffet og udvinder energi.

Samtidig bliver det nemmere at forstå det store billede som at mere genbrug og flere vindmøller er godt for klimaet. Fordi disse tiltag betyder, at vi bruger mindre olie og gas. Og spiser vi mindre kød, således at der bliver færre store husdyr, så får vi mindre udslip af klimagasser som metan fra disse store dyr.

Gasser spiller også en hovedrolle, når man taler om beskyttelse af skove og plantning af træer. For alle planter laver sukker og oxygen ved hjælp af sollys. Og som byggemateriale bruger de kuldioxid. Derfor fjerner planter kuldioxid fra atmosfæren.

Sådan undersøger du gasser sammen med børn

Hvordan kan vi så udforske gasser for bedre at forstå dem? Her er et par tips fra Forskerfabrikken:

  • Brug næsen og lugt til alt fra mad, blomster og andet, der omgiver jer. Hvorfor lugter det? Jo, fordi alle disse ting udskiller gasmolekyler, som bevæger sig igennem luften. Nogle af dem finder vej ind i vores næse, hvor lugtesansen sidder. Her lander de, og det udløser nervesignaler, som hjernen opfatter som lugt.
  • Tænd et lys Hæld lidt eddike i et glas og hæld natron eller bagepulver oveni. Når det bruser op, sker der en kemisk reaktion. I denne reaktion udvikles usynlig kuldioxid. Den er tungere end luft og falder til ro i glasset. Lad som om der er vand i glasset og hæld den usynlige gas over lyset. Hvad sker der? Hvis du har hældt rigtig, slukker lyset, fordi kuldioxid fjerner oxygen, som lyset skal bruge for at brænde.
  • For at forstå noget, der er meget stort eller meget lille, er det en god hjælp at lave modeller. Så tal om atomer og byg modeller af simple gasmolekyler ved hjælp af et molekylebyggesæt eller plastelinakugler og tændstikker.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *